Event Planning Test 2016 – Upwork Test Answers

Till 27 February 2016, this Upwork Event Planning Test attended by 5,036 freelancers and total 3,402 freelancers qualified it. Please Try to review each questions and answers properly. Take your time. Maybe you can have Average Result in Upwork Event Planning Test.

Do you need to prove? watch this video.

Upwork Event Planning Test 2016

64 NOT Answered Yet Test Questions:
(hold on, will be updated soon)
1. When writing about a children’s party, what should you focus on most to secure future business of a similar nature?
Answers:
a. How much the children enjoyed themselves
a. A few details about the cake and balloons
a. The cost and how anyone could afford the party
a. A description of some of the party games
a. Both b and c
2. What is the advantage of ‘Open Seating’?
Answers:
a. Lot of open space
a. Easier to discuss while sitting
a. Extra tables can be prepared in case there are more guests
a. All faces pointing in the same direction
3. As a practical consideration at a large event, which of the following would it be most useful to equip volunteers with?
Answers:
a. Sequence of events
a. Mobile phones / cell phones
a. Posters
a. List of musicians
a. Truncheons
4. At a formal dinner, how do you arrange napkins, forks and chargers at the table? What is a charger?
Answers:
a. Napkins are usually placed to the left of the knives, or on the place plate or charger. A charger is a decorative plate that ranges in size from 6″ to 8″.
a. Napkins are usually placed to the right of the knives, or on the place plate or charger. A charger is a steak knife that ranges in size from 1″ to 5″.
a. Napkins are usually placed to the right of the chargers, or on the place plate. A charger is a full-sized glass that ranges in size from 4″ to 8″.
a. Napkins are usually placed to the left of the forks, or on the place plate or charger. A charger is a decorative plate that ranges in size from 11″ to 15″.
a. None of the above
5. Which of the following represents a group of tasks an event planner may face in his or her every day job?
Answers:
a. Financial management and budget control, funding and sponsorship
a. Conference registration, arranging audiovisuals, site and venue selection and booking
a. Leisure management, marketing, printing and web services
a. Sourcing speakers, deciding conference schedule, health and safety issues
a. All of the above
6. If you were planning a wedding with guests from different countries, which of the following is the most important thing to remember?
Answers:
a. Sending the invitations by e-mail so as to avoid international posting charges.
a. Planning the event keeping in mind the national and cultural differences of the guests.
a. The nationality of the host only
a. Both a and c
7. What is a ‘rider’ that sometimes accompanies a contract, for example, the one that you sign with a music band for an entertainment event?
Answers:
a. A rider is an attachment to the contract that describes the additional costs, besides the performance fee, that an entertainer will require, such as travel arrangements, accommodation, meals, staging etc.
a. A rider is an additional person who joins the band, such as a groupie.
a. A rider is someone who helps set up the stage for the band, such as a roadie.
a. A rider is an attachment to the contract that covers what will happen in the event of an accident (or non-appearance of the group) in relation to insurance details that protect both parties.
a. None of the above
8. When writing about a wedding, which of the following is not a good idea in terms of securing future business?
Answers:
a. Writing how the day was successful
a. Describing the appearance of the bride
a. Writing about how you secured new clients
a. Writing how you now have a greater understanding of the wedding market
9. When planning a film industry event, what does the term ‘big house’ mean?
Answers:
a. The room set aside for speeches and awards after the viewing
a. The largest auditorium in the theater or cinema space
a. The football stadium that the film is based on
10. Which of the following are not included in an ‘Event Resume’?
Answers:
a. Issue, needs and important information regarding the show.
a. Details about the event manager.
a. Time of events, set-up information and public access.
11. What is the meaning of the term ‘Final Guarantee’ in an event?
Answers:
a. The final number for catering
a. The guarantee by the event manager for the success of the show
a. The guarantee by the company for complying with the event manager’s demands for the success of the event.
a. None of the above
12. What does ‘build and burn’ refer to?
Answers:
a. A tent
a. Burning the waste, litter and left overs after the event
a. A one-time use booth that can be installed easily and de-constructed later on
a. None of the above
13. Which of the following safety procedures should be adopted at the event site ?
Answers:
a. Adequate fire extinguishers; sufficient emergency entrances and exits; testing emergency doors and ensuring that they are not locked
a. Ensuring that the fire escape works; having health and safety office on-site
a. Informing the police and ambulance services of the event
a. All of the above
14. Which of the following is the most suitable arrangement of tables at a wedding, or a large family event?
Answers:
a. Laying a regular table with a knife, fork and napkin.
a. Setting one huge table where everyone can sit together.
a. Having tables which can seat 8 to 10 guests and have sufficient space for all the glasses, dinnerware, serving pieces, napkins, a centerpiece, and printed copies of the program.
a. Choosing tables for two people only.
a. None of the above
15. Which of the following is not required in the instance of your being hired to plan a particularly demanding event?
Answers:
a. Occasional long working hours, e.g. from five a.m. to midnight
a. Working on weekends
a. Some physical work at the location, for example carrying materials, arranging tables, and other minor things to help set-up the event
a. None of the above
16. What are the three main components of marketing that play an important role in organizing an event?
Answers:
a. Advertising, distribution and selling the event
a. Door-to-door visits, posters, and a 10-minute sales pitch
a. Attending the event yourself as organizer
a. Prayer, hope and company endorsements
17. Which of the following is the best definition of event planning?
Answers:
a. Event planning describes how to plan an event beginning with the details and ending with the big picture.
a. Event planning is the professional term given to a series of coordinated strategies for the planning, implementation, budgeting and successful safe organization of a range of public or private events.
a. Event planning is the process of organizing a public ceremony, family event or private competition.
a. Event planning is another name for party planning.
a. a, c and d
18. Which of the following items would you not equip a volunteer with, at a large entertainment event?
Answers:
a. Map
a. Guidebook
a. Pen and paper
a. Mace
a. Names of the performers
19. What is referred to as ‘Show Break’?
Answers:
a. A short break during an event
a. A time for refreshments during an event
a. A specified time for closing an exhibition and the commencement of dismantling
20. What is a party ‘theme’?
Answers:
a. The theme describes the costumes of the performers, for example the matching wear of the band.
a. The theme refers to the food.
a. The theme refers to the alcohol, and whether it will be a cash bar all night, part of the night, or not at all.
a. The theme denotes an agreed style of gathering that either the performers or the guests (or both) will adhere to, such as fancy dress, Halloween, toga party, formal wear, etc.
a. Both b and c
21. Which of the following does not hold true with respect to a Cross-aisle?
Answers:
a. It is at right angle to the main aisle.
a. It has booth space and placement of exhibits that exceed 8 feet.
a. Both a) and b)
22. What does Hors D’oeuvres refer to?
Answers:
a. Hot and/ or cold finger foods served at a reception
a. Horses at an event
a. Seating arrangement at an event
a. Sequence of events
23. Which of the following terms means you are in competition with someone for the allocation of funds for your event?
Answers:
a. Indirect competition
a. Dubious competition
a. Big money competition
a. Substitute competition
a. Budget competition
24. Which of the following are recognized certifications in the corporate event planning industry?
Answers:
a. Certified Meeting Professional (CMP); Global Certification in Meeting Management (CMM); Certified Event Rental Professional (CERP).
a. Certified Room Organizer (CRO); Certified Filing Cabinet Expert (CFE); Certified Man-Management Professional (CMMP).
a. Certified Designated Driver (CDD); Certified Office Party Specialist (CPS).
a. Certified Marketing and Promotions Expert for Corporate Multinational Companies (CMPE).
a. All of the above
25. What is the seating arrangement in a ‘Hollow Circle’?
Answers:
a. tables and chairs placed in a semi-circle
a. Tables and chairs setting in a circle with their backs toward each other
a. Tables and chairs setting in a circle, facing each other
26. What is the function of a ‘Keynote’ in an event?
Answers:
a. A special remark by the guest of honor
a. Opening remarks of a meeting that set the tone of the event and motivate the participants
a. Remarks of the attendees after the event is over
a. Remarks and notings by the event manager after the event is over
27. What is a ‘punch list’ at large family events?
Answers:
a. A check list of things needing attention that are observed during a walk-through of the site
a. A list of drinks, including cocktails
a. A last desperate attempt to make the event a success, also known as ‘punching the event’
a. A list of potential troublemakers at the event
a. Both a and b
28. Which of the following is the best way of safeguarding against mistakes when you are working with a large number of volunteers?
Answers:
a. Dealing with mistakes as and when they occur
a. Employing a formal written plan
a. Hiring lawyers to sue the volunteers afterwards
a. Reducing the number of volunteers even if you risk endangering the guests
29. Which are the seven interrelated components of a formal event plan commonly referred to in the event planning industry?
Answers:
a. Pre-planning, planning, pre-event, event, post-event, reassessment, next project
a. Goal, objectives, strategies, tactics, budget, timetable, and evaluation
a. Company director, managing director, director, manager, on-site manager, site co-coordinator, volunteers
a. Preparation, practice, performance, limitations, training, struggle, success
30. Which of the following is not considered to be a part of event planning?
Answers:
a. Establishing dates, alternative dates, location and alternative location as part of an initial event plan.
a. Marketing, promotion and advertising for the event.
a. Dealing with lighting, effects, live music and other entertainment concerns.
a. Clearing up the location after the event
a. Hiring and firing the people whom you employed to set up the event.
31. How do you prepare for a situation in which strangers may walk into your event and participate or even become disruptive?
Answers:
a. Let them participate, but show concern when they become disruptive.
a. Assume it they won’t be disruptive
a. Build it into the budget
a. Make volunteers and the on-site manager aware of the possibility beforehand, and tell them to look out for these people, and politely ask them to leave
a. Both a and b
32. Which of the following are recognized certifications in the entertainment event planning industry?
Answers:
a. Certificated Hairstylist and Barber (CHB); Certified Wedding Cake Designer (CWD); Certified Bouncer for Entertainment Industry (CBEI).
a. Certified Waiter and Bartender (CWB); Certified Cleaner after Corporate Events (CCCE).
a. Certified Hospitality Marketing Executive (CHME); Certified Professional Catering Executive (CPCE); Certified Festival Executive (CFE).
a. Certified Entertainment Event Designer (CEED); Certified Music Group Organizer (CMGO).
33. What does the acronym ‘ESG’ stand for?
Answers:
a. Every Speaker’s Guard
a. Event Special Guarantee
a. Each Special Guide
a. Event Specifications Guide
a. Event Speaker’s Guarantee
34. Which of the following arrangement shows the organization strategy in the most useful chronological order?
Answers:
a. Written event plan, gathering information, the event, scouting locations, assigning roles to the staff, organizing food and drinks, advertising, clearing up afterwards
a. Gathering information, written event plan, scouting locations, assigning roles to the staff, organizing food and drinks, the event, advertising, clearing up afterwards
a. Gathering information, written event plan, scouting locations, assigning roles to the staff, organizing food and drinks, advertising, the event, clearing up afterwards
a. Gathering information, scouting locations, written event plan, organizing food and drinks, advertising, the event, assigning roles to the staff, clearing up afterwards
a. All of the above
35. In event planning terminology, what does ‘PCO’ stand for?
Answers:
a. Personnel Control Officer
a. Private Corporate Office
a. Professional Conference Organizer
a. Pretty Colorful Office
36. Which of the following could end up creating chaos during an event?
Answers:
a. Pets
a. Unlimited entry of audience
a. Having insufficient volunteer helpers
a. All of the above
37. What is a site map?
Answers:
a. A rough sketch of the area, and the surrounding land
a. A technical blueprint of the site, detailing its origins and current status in architectural-level language.
a. A map possessed by you in advance, giving exact area names, usages and dimensions, including extra details about what can and cannot be used; often a plan view.
a. A map possessed by you in advance, giving exact area names, usages and dimensions
a. A map handed to you on the day of the event by the on-site manager.
38. Which of the following are considerations when choosing a buffet service for the event you are planning?
Answers:
a. The number of guests.
a. The layout of the space and the fact that people will have to get up from their seats.
a. The budget allocated for food.
a. The kind of event and the atmosphere that a buffet-style meal would suitably reflect.
a. All of the above
39. Which of the following are the four components of the well known ‘marketing mix’
Answers:
a. Price, Places, Perfection, People
a. Person, Price, Paranoia, Privacy
a. Place, Price, Promotion-ability, Problems
a. Price, Promotion, Problem, Place
a. Product, Price, Place, Promotion
40. Which of the following best describes how the organizational process known as ‘event scheduling’ works?
Answers:
a. A date is set, invitations are sent out, and the acceptances and declinations are calculated.
a. An initial query is sent to gather information about the best dates, and based on that information, a date is chosen, with a view to ensure the maximum attendance, and then the possible number of acceptances and declinations is calculated.
a. A date is chosen at random albeit avoiding holidays and weekends.
a. A date and a back-up date are set, invitations are sent out seeking people’s first and second choices, and the final date is chosen based on the greater number of acceptances for one of the dates.
a. Both a and d
41. Which of the following is a legal benefit of having a formal written plan of the event, especially when working in a corporate setting?
Answers:
a. A written plan means you can tell the corporate directors what to do during the event, and they have to respect all your decisions.
a. A written plan has no legal benefit as it is just a guideline for everyone and has no legal relevance.
a. A written plan (pre-approved by the management) guarantees that — after the event – no one tries to hold you accountable for something that was or was not already agreed upon.
a. A written plan has a ‘get-out clause’ which permits you to walk away from the whole event once it is up and running.
42. Which of the following is the first consideration without which the others are not relevant?
Answers:
a. Receiving the permit to hold the event on a particular date.
a. Deciding on the main form of entertainment.
a. Food.
a. Guest list.
a. Funding the clear-up.
43. What is ‘product placement,’ a form of marketing often used at corporate, business and even family events?
Answers:
a. Placing the event close to an advertising or marketing agency
a. Selling tickets for a prize draw at the event
a. Selling the products left behind after the event
a. A form of advertisement where branded goods or services are placed in a context that is usually devoid of ads
a. Both b and c
44. In case of a large-scale family event, what does an ‘event order form’ (part of the site contract) include?
Answers:
a. Contact information
a. Exact location of the site
a. Order for food and drinks
a. All the specifics: the date of your event, start and end time, function description, expected number of guests, room name, food, beverage and bar items, audio and visual equipment.
45. Which of the following are major considerations in terms of choosing an event location?
Answers:
a. Proximity to health and safety facilities
a. The size of the site
a. Parking facilities
a. Basic services (toilets etc)
a. All of the above
46. Which of these events would most likely require clowns or a magician as a form of entertainment?
Answers:
a. A planned trip to a swimming pool for teenagers followed by meals at a restaurant
a. A birthday party for 18-year olds
a. A party for 13-year olds and their friends
a. A party for 4-year olds and their friends
a. A movie night at an old people’s home
47. Which of the following is the best term to describe a meeting within a certain industry, profession, or group of fans?
Answers:
a. Business meeting
a. Conference
a. Fan club meeting
a. Seminar
a. Festival
48. How many aisles does a corner booth have?
Answers:
a. 2
a. 3
a. it is open on all sides
49. Where is the ‘Lavaliere Microphone’ placed?
Answers:
a. It hangs from the top
a. On the rostrum
a. It is clipped on the speaker’s clothing
50. When writing about a black tie cocktail party, what kind of tone should you adopt in trying to promote the success of the event?
Answers:
a. Formal, sophisticated, emphasizing the success of the event
a. Formal but serious, with only a nod to the enjoyment.
a. Informal, making sure you lean towards stressing the alcohol and some of the minor misdemeanors.
a. Informal, focusing on the music, even if it was just a DJ or disco.
a. All of the above
51. Whom does the ‘people’ in the event planning ‘6 Ps’ refer to?
Answers:
a. The people behind the scenes, such as yourself and the financiers
a. All the people involved in the event: from the wider target market to the actual guest
a. The people who will help you create this event (your team), the caterer, the florist, the decorator, entertainment, the sponsors, etc.
a. All of the above
52. What does ‘VIP’ stand for at an entertainment event?
Answers:
a. Very Introspective Presenter
a. Vicious Instigator of Priorities
a. Very Important Person
a. Vapid Instance of Politics
a. Very Isolated People
53. What must you bear in mind at an event with fireworks?
Answers:
a. A licensed firework display company has been hired.
a. The event has approved insurance coverage from the fireworks display company.
a. A firework representative is assigned on site, who plans and monitors logistics for a safe display.
a. The corporate site manager is aware of all firework plans, and co-ordinates with the representative of the firework company.
a. All of the above
54. Why is targeting your precise audience (those who will be attending the event) a careful consideration?
Answers:
a. It is not — if certain people do not attend, others will, and you can always advertise locally.
a. Because the most important thing is your reputation, and that is at stake. Always protect your reputation before anything, even if you are unsure of certain details in the initial plan.
a. To see if everyone will get along.
a. Both b and c
a. Because knowing the numbers ahead of time will dictate so many other concerns from the size and style of the location to the overall costs and the kind of food and entertainment etc.
55. Which of the following options lists the famous 6 Ps of event planning?
Answers:
a. People, Purpose, Power, Purchases, Pick-ups, Price
a. Pastiche, Pretty, Peculiar, Pirate, Pet, Price
a. Power, Private, Public, Place, Process, Purchases
a. Price, Place, Process, Purchases, Power, Private
a. Purpose, People, Product, Place, Price, Process
56. What must you bear in mind (as a priority) at an outdoor event?
Answers:
a. Is the area of the event well marked, especially if there is water or different elevations?
a. Are paths and parking clearly marked for drivers and pedestrians?
a. Is it necessary to have a lifeguard on hand?
a. Are gazebos and marquees erected correctly?
a. All of the above
57. Which of the following need to be prepared for the stage area where speeches will be made?
Answers:
a. A spotlight, with stairs only wheeled up, and nothing else
a. Nothing. Keep stage bare in all circumstances
a. A few lights
a. Backdrops, chairs, tables, podium, props, floral arrangements, stairs, and special lighting
58. Which of the following is the odd-one-out in terms of not being a secondary target market for a large-scale public event (such as a music festival)?
Answers:
a. Media
a. Sponsors
a. Advertising
a. Donors
a. General public
59. What does the acronym ‘BEO’ stand for?
Answers:
a. Bird’s Eye Outlet
a. Banquet Event Order
a. Better Even Officer
a. Blue Eagle Office
a. Bite Every Order
60. In event planning, what is the best definition of ‘cash flow / a cash flow budget’?
Answers:
a. Cash flow is not the same as cash budget and the two should not be confused.
a. Cash flow or a cash flow budget is the initial start-up capital required by any business for investment purposes.
a. Cash flow or a cash flow budget is effectively zero-based budgeting where all budgeting decisions must be approved, even those that were agreed upon during the previous year.
a. Cash flow or a cash flow budget is a prediction of future cash receipts and expenditures over time; this helps in deciding if outside funding is needed.
a. Cash flow or a cash flow budget is the sum of the non-essential assets of a company minus the liquid worth of its liabilities.
61. Whom do the ‘Exposition Rules’ apply to in a trade show?
Answers:
a. sponsors
a. participants
a. event management company
62. In event planning, what is the best definition of a ‘sales budget’?
Answers:
a. The amount of capital already set aside to cover unexpectedly low sales
a. The difference between the initial investment and the first three years of sales
a. The past sales divided by a year’s worth of projected future sales
a. An estimate of future sales, usually broken down into units and dollars; it is used to create company sales goals
a. Both a and b
63. Which of the following might be considered an irrelevant event in terms of family event planning?
Answers:
a. Family holidays; a large family gathering, for instance, a meal out
a. A baptism; a Bar Mitzvah; a birthday
a. An engagement or a wedding
a. A wake or funeral
a. Getting a new pet in the family
64. In what ways should a corporate logo be used when planning a corporate event?
Answers:
a. Everything may have the logo on it whether it is appropriate or not.
a. A corporate logo should be rarely used. Even if the clients are a corporation, the logo should be kept discreetly in the background.
a. A corporate logo can be employed in a promotional color combination with other details of the event such as the event program, or corporate tent or place settings.
a. A corporate logo should be used as the client wishes. So, bear in mind how the directors wish their logo to be used.
a. Both c and d

Please follow and like to help us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *